2 Kasım 2013 Cumartesi

Değerler Eğitimi

Değerler Eğitimi'ne Başladık...
  • Doğru seçim yapabilme (diğer değerleri kavrayıp içselleştirmede temel bir beceri sayılabilir.)
  • Dürüstlük,
  • Sevgi,
  • Saygı,
  • Cesaret,
  • İyilik,
  • Sorumluluk,
  • Adalet (Hakça davranmak),
  • Arkadaşlık,
  • Barışıklık (Huzur).
         Peki küçücük çocuklarımıza neden değer eğitimi verelim?
         Çünkü çocukların, "etik kurallar" da diyebileceğimiz bu değerleri deneme-yanılma yöntemiyle öğrenmeleri çok zor. Ayrıca, bu değerleri erken yaşta benimseyen çocukların kendilerine güvenleri olur, kendi kararlarını kendileri verebilirler, problemlerini çözebilirler. En önemlisi ise, değerleri benimsemenin onların mutlu olmalarına katkıda bulunmasıdır. Bir kişinin etik kurallara uymaması da o kişinin başarısız olmasına, toplumda dışlanmasına, mutsuzluğuna yol açabilir. Toplumların güvenle işleyebilmesi, yeni yetişen vatandaşların bu değerleri benimsemesinden geçer. Bir toplumda etik değerler uygulanmıyorsa, o toplum tedirgindir.
         Biz, renkli çiçekler sınıfı olarak bugün "Doğru Seçim Yapabilme" eğitiminden başladık. "Selin ile Selim'in Öyküsü"nü okuduktan sonra, siz ikizlerin (Selin ile Selim) yerinde olsaydınız ne yapardınız? Güzel çözümler üretenler oldu, çözümün haricinde oyun oynamak istiyorum diyenler oldu :)
         Çocukların değer kavramını geliştirebilmeleri için özgürce seçim yapabilmeleri gerekir. Eğer rahatça ve özgürce seçebilmeyi öğrenirlerse, bir değer seçtikleri zaman da bunu benimser, üstünde düşünebilir ve sonuçlarına katlanabilirler. Çocuklarınıza doğru seçimi yapabilmeleri için üç ayrı aşamayı uygulayınız..
  1. Serbestçe seçebilme. (Yani etki altında kalmadan seçebilme)
    Yalnız büyüklerin değil, arkadaşlarımızın da etkisinde kalabiliyoruz. Arkadaşımız "Mavi balon isterim" deyince biz de "Mavi" diyoruz; oysa belki biz kırmızıyı daha çok severiz. Öyleyse seçim yapmadan önce durup düşünmekte yarar var. Hemen "ben de ben de" dememeli, değil mi? :)
  2. Seçerken gerçek seçeneklerin olması. (Seçeneklerin hepsinin birbirine benzememesi)
    Çocuk topla oynamak istiyorsa "Küçük top mu, büyük top mu?" diye sormalı; ama çocuk top oynamak istemediğini söylüyorsa, o zaman "Top mu oynayacaksın, bisiklete mi bineceksin?" diye gerçek bir seçim göstermeliyiz.
  3. Seçimin sonuçlarının getireceği durumlara katlanabilme. (Seçilen her şeyin sonucunda olan durumları düşünerek seçme)
    Çocuk seçerken genelde sonucu hiç düşünmez. İşte bunu öğretmek gerekir. "Parka gitmek ister misin?" derken "Ama televizyonda çizgi film kaçıracaksın" diye hatırlatmakta yarar var; çünkü her seçim, sonucunun neler getireceğini düşünerek yapılmalıdır. Ayrıca doğru seçim yapmak demek kendine ve başkalarına zarar vermeyen, aksine mutlu eden seçim demektir.
         Çocuklarınızla konuşabileceğiniz konular...
  • Annesi, Aysel'in ablasını sinemaya götürecek. Aysel'e isterse onlarla sinemaya gidebileceğini ya da komşuları Necla Hanım'ın kızıyla kalıp oynayabileceğini söyler. Aysel hangisini seçsin? Neden?
  • Babası beş yaşında olunca Hasan'a bir lira veriyor ve her hafta bir lira vereceğini söylüyor. Hasan markete gidiyor ama bir liraya sadece çıkartmalar var. Oysa iki liraya küçük toplar, küçük ayı, küçük arabalar var. Ne yapsın? Çıkartma mı alsın yoksa parasını biriktirsin mi? Neden?
  • Banu çok güzel bir resim yapıyor. Öğretmen okulda bırakırsa çerçeveleyip sergide asacağını söylüyor. Eve götürürse annesi buzdolabının üstüne koyacak. Banu nasıl bir karar vermeli? Neden?
        Sayın velilerim, yorumlarınızı ve konuşmalarınızın sonuçlarını yazmanızı rica ediyorum.
 Doğru seçimler yapabilmek umuduyla...
Sevgiler...
(Kaynak: Okul Öncesinde Değer Eğitimi-Prof. Dr. Gülçin Alpöge-Bilgi Yayınevi)
         

8 yorum:

  1. Merhaba Ayse hanim Cerene yukaridaki degerleri ikiser kez okudum.Birinci yorumu sinemaya gitsin belkifilmi begenir Nejla hanimin kiziyla her zaman oyar dedi. İknci yorumu parasini biriktirsin
    pahali oyuncagi alsin dedi.Ucuncu yorumu da Banu resmi okulda biraksin sergide asilsin mutlu olur dedi.:)

    YanıtlaSil
  2. Merhaba Ayşe hanım Eren'e yukarıdaki soruları bir kere okudum. İlk soruya cevabı filmi izlemeye gitsin, mısır patlaması yesin dedi:)

    İkinci soruya cevabı parasını biriktirsin değişik şeyler alsın hem kendine hem kardeşine oldu.

    Üçüncü soruya ise Banu resmi annesine götürsün ve mutlu etsin dedi...(sevgiler.)

    YanıtlaSil
  3. merhaba ayse hocam.ayselle ilgli yagmur sinemaya gitmesini ve "Turbo"filmini izlemesini onerdi.(kendisi cok begendiginden olsa gerek)Hasan icinde "Biriktirsin,cunku her cesit sey alabilir"dedi.Banu icin de "Eve gotursun boylece herkes,annesi,babasi ve komsular gorebilir,okullar kapandigi zaman orada kalmamis olur."dedi.buzdolabina resimlerini her zaman asiyoruz o yuzden bu tercigi yapmis olabilir.

    YanıtlaSil
  4. Merhaba Ayşe hocam Anıl'a soruların hepsini okudum aldığım cevaplar şöyle 1. soruya oyun oynamak istediğini söyledi nedeni ise gayet basit canı istemiş :)) 2. Soruda ise Hasan'ın parasını biriktirmesin gerektiğini söyledi çünkü parasını biriktirirse daha çok şey alabileceğini söyledi.3. ve son soruda ise tablonun okulda kalmasını istendi çünkü herkesin ona bakması ve beğenmesi onun çok hoşuna gidecekmiş.. Cevaplarımız bu kadar takdir sizin :)))) Sevgiler

    YanıtlaSil
  5. Merhaba Ayse hanim yagiz ilk soruya sinemaya gitsin cok guzel filmler var dedi,ikinci soruya benim gibi parasini biriktirsin buyuyunce araba alsin dedi,ucuncu soruya resmi okulda kalsin duvara assinlar biz hep oyle yapiyoruz dedi. Iyi gunler...

    YanıtlaSil
  6. Merhabalar Ayşe hanim,cevaplari berkenin direk yorumladigi gibi yaziyorum.ilk soruya cevabi sinemaya gitmeli,çünki çok eglenceli olur,gelincede evde oynamaliymiş.:)))))kurnazca bir cevap bence.2. Biriktirip daha büyük bir sey almak ,nedeni ise daha güzek olurmus cevabini aldim.3 )okula asmaliymis resmi ,çünki herkez görürmüş. Sevgiler Ebru.

    YanıtlaSil
  7. Doruk için cevaplarimiz,ilk soruya komşulariyla otursun,daha eglenceli olur dedi.ikinci soruya parasini biriktirsin,çünki az parayla birsey olmaz dedi.üçüncü soruya evde biraksin annnesi dolaba asssin komşular görsün dedi.bende sergide daha fazla insan görücek dedigimde tamm o zamn iki resim yapsin.biri okula biri eve dedi:)))))sevgiler.Ebru,

    YanıtlaSil
  8. Merhaba Ayşe Hanım.Kerem ilk soruya anne ve ablasıyla sinemaya gitsin onlarla birlikte olsun dedi,ikinci soruda parayı biriktirsin daha güzel şeyler alsın dedi,son soruya da okulda kalsın herkes görsün diye cevap verdi.Sevgiler Ayşegül Pınar

    YanıtlaSil